Tavaly már készítettem fügelekvárt tartósítószer nélkül. Idén is elég sok fügét kaptam, így muszáj volt újra nekilátnom a lekvárfőzéshez.
Az előkészületek következtek
A frissen szedett érett fügéket jól megmostam egyesével, majd a vizet lecsepegtettem róluk. Felszeleteltem a fügéket, majd egy fazékba tettem őket. Közben 5 kisméretű befőttes üveget elővettem a polc tetejéről és vizet forraltam. Erre azért volt szükség, hogy sterilizáljam az üvegeket amikbe majd a fügelekvár kerül.
Sterilizálás menete
Az üvegeket és bármilyen tárgyat ami bírja a hőt, kb 5-30 percet szokás forró vízben kifőzni, majd hagyni megszáradni és utána beletenni a kívánt lekvárt, befőttet, savanyúságot, kompótot stb. Én pusztán csak forrásban lévő vízzel színültig töltöttem az üvegeket és a fedőket is. Kb 1 órán keresztül hagytam bennük a vizet, majd kiöntöttem. Nem töröltem ki semmivel sem. Maradt bennük egy kis víz de azzal nem foglalkoztam. 🙂 Egyszer már működött így a sterilizálás tavaly, ezért bátorkodtam újra ezt a módszert követni.
Mielőtt a fazékba tettem
A kb 2 kg fügét felszeleteltem, majd fazékba tettem. Jól megcukroztam, ez a mennyiség ízlés függő. Először 5 evőkanállal kezdtem de az kevés volt. Pakoltam-pakoltam a cukrot és közben jól megkavartam és kóstolgattam. Nem számoltam a végén, hogy mennyi lett, de 10-15 evőkanál biztosan bele került. 2db BIO citromot alaposan megmostam és felszeleteltem. Ezt is beletettem a fazékba héjastul majd összekevertem a fügékkel.
Főzés menete
Miután jól összekevertem a porcukros citromos fügét, lefedtem, majd közepes fokozaton 3-5 percenként kevergettem. Szépen elkezdett levet ereszteni. 45 perc elteltével a citromokat egyesével kiszedtem, hogy ne legyen tőle keserű a lekvárom.
Turmixolás következett
Miután a citrom karikákat kiszedtem a fazékból, még 20 percig főztem. Jó alaposan botmixerrel összeturmixoltam és kanál segítségével a sterilizált befőttes üvegekbe töltöttem. Azonnal lezártam a fedővel és fejjel lefelé fordítottam őket. Gyorsan pokrócba csomagoltam és 24 órán keresztül nem nyúltam hozzájuk. Ebből a 2kg fügéből 4 és fél kisüveg lekvár készült. Tavaly csináltam fahéjas és vaníliás változatot is. Csak a fantáziádra van bízva, hogy hogyan turbózod fel.
Jó főzöcskézést kívánok!
Maja
Ha kíváncsi vagy a további blogbejegyzéseimre akkor ezen a linken megtalálod őket:
Maja